En passende mengde skoletapereFra Nils Christies En passende mengde kriminalitet: «Handlinger som kan sees som kriminelle, er som en uuttømmelig naturressurs. Vi kan ta ut en liten del av dem i form av kriminalitet, eller vi kan ta ut store mengder. Både over tid og mellom nasjoner finnes enorme forskjeller i hvordan man møter det uønskede. Dette åpner for problemer vi sjelden drøfter: Hvor mye av det uønskede vil vi forebygge, hvor mye vil vi straffe, og hva kan eventuelt møtes på helt andre måter? Straffenes type og omfang er en kulturell manifestasjon. Gjennom bruk av straff sies noe om hvilken type samfunn/skole vi har skapt, og hvem vi er. Hvor mye avvik kan vi møte med straff uten at grunntrekk ved skolen er truet?

I en samtale jeg hadde med Christie i 2012 sa han at en skole som de fleste andre samfunn/kulturer, behøvde en viss mengde uønsket atferd for å fungere. Hvis man ikke hadde «les miserables», så hadde man jo heller ingen å peke på når man oppdrar sine barn, bygger sitt eget plettfrie selvbilde eller forsøker presse på en fra makthavernes ønsket atferd. Og dersom det var for få kriminelle i et samfunn, kunne man simpelthen vedta lover som genererer «En passende mengde kriminelle». Slik godseierne gjorde i Tyskland medio det 19. århundre: Over natten vedtok de en lov som gjorde det ulovlig for fattige tyske leilendinger å samle nedfallsvirke i skogen – som de brukte som ved, tømmer m.m. Dette var en hevd, som hadde eksistert i 100er av år, og vipps så gikk kriminalitetsstatistikken rett vei – til værs.

Kan se ut som Christie fortsatt er valid. Dessverre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s