Bør vi ha mattekrav for skolepolitikere?


Er det akseptabelt at en kunnskapsminister fordreier virkeligheten? Å påberope en reduksjon i elever som slutter på 0,2% som et bevis på at egen skolepolitikk fungerer, indikerer i beste fall IV (Ikke Vurdert) i grunnleggende ungdomsskole matematikk.

Adresseavisen, en av Norges største borgerlige aviser skriver: «Mindre fravær er bra, men det er ikke dermed sagt at frafallet i den videregående skolen vil bli tilsvarende redusert. De nye fraværsreglene kan først og fremst ha bidratt til at elever som egentlig fungerer godt, skjerper seg og går på skolen når de hangler litt. Det er ikke sikkert at de som står i fare for å droppe ut, påvirkes av regelen. Nedgangen i antall elever som har sluttet i løpet av skoleåret, er på bare 0,2 prosentpoeng, i praksis ingen endring.» Særlig merkelig er det at ministeren ikke er mer tilbakeholden, enn si korrekt, i sin tallbehandling. For vi snakker jo om Strenge-Torbjørn, som ved siden av fraværsgrensen, har markert seg ved å kreve minimum 4 i matematikk for alle nye lærere – uansett om du skal undervise i gymnastikk, kunst&håndverk eller norsk. 

Her er f eks to artige påstander fra ministeren i samme artikkel på Høyres hjemmesider:

«Det er for tidlig å si sikkert om fraværsgrensen vil påvirke frafallet i videregående skole»

og i neste avsnitt:

 «Venstresidens kritikk om at fraværsgrensen ville føre til økt frafall er motbevist»


I en annen artikkel i dagens aftenposten sier statsråden: «Det er flere undersøkelser som sier at mye tyder på at flere jenter blir negativt påvirket av livet, da inkludert skolen. Det tror jeg ikke bare handler om skolen, men presset fra samfunnet rundt, sier han.» 

Hvordan er det mulig i samme setning si at skolepress «ikke bare handler om skolen» og samtidig si det bare handler om «presset fra samfunnet rundt». 

Den siste uttalelsen er i og for seg ganske uskyldig, men illustrerer hvordan Isaksen i beste Kristin Clemet stil, først installerer et ferniss av objektivitet for så å konkludere i sin ideologitåke.

Jo, vet det snart er valg. Men hvordan er det mulig, Røe Isaksen?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s