Fake news & fraværsgrensen


C_yLogrW0AAzXYG

Snakket nettopp med en av Norges ledende statistikere, forfatter og professor http://www.nhh.no Jan Ubøe ang dagens rapport om fraværsgrensen fra statsråden. Ubøe sier: «Antar vi at året har 200 skoledager, økte tilstedeværelsen fra 195 til 197 dager. Det er vanskelig å tro at dette har avgjørende betydning for Norge som nasjon, spesielt siden mange satt sjuke på skolen og kanskje tilbrakte dager på legekontor for å dokumentere gyldig fravær.»

Videre er det langt større fylkesvise forskjeller (300% mellom laveste Sogn & Fjordane 0,7% og Hordaland 2,7%) enn den beskjedne endringen på 0,3% i nedgang IV/stryk (Ikke Vurdert). Slike enorme variasjoner i populasjonene tyder enten på korrupte data, eller på datafangst påvirket av eksogene variabler. Forklaringen på de store fylkesvise variasjonene kan nok ligge i ulik praksis mht de ulike fylkenes praktisering av fraværsgrensen, som f eks her i Oslo, Sogn og Fjordane og Hordaland hvor elevene fikk fritak fra fraværsgrensen eller her i Telemark som praktiserer fritak for ifm førerkort langt strengere. Rettferdig, og kan man stole på datagrunnlaget når det er så stort tolkningsrom for hva fravær er?Hadde man skulle tatt denne rapporten seriøst, så burde våre skolepolitikere brukt langt mere tid på å diskutere 300% forskjellen i stryk mellom fylkene enn 0,3% økning i tilstedeværelse. Og hva med de 10 timene som trekkes fra fraværet, hvordan er praktiseringen av når og hvordan disse 10 timene trekkes fra – før og etter fraværsgrensen?

Folkehelsa og Almennlegeforeningen melder om en mangedobling av antall legebesøk etter fraværsgrensen ble innført høsten 2016. Det er videre grunn til å tro at bruken av smertestillende og generell medikamentbrukhar hatt samme økning.  Oslo Universitetssykehus melder om 400% økning i stress blant ungdom og fraværsgrensa er neppe et synomym for mindfullness. Og tenk på den økte byråkratiseringen av lærerjobben som føring, kontroll og kommunikasjon av fraværsgrensen har medført.

Uansett partitilhørighet, det er tarvelig av politikere å bruke elevdata som bevis på sin egen fortreffelighet. Skulle nesten ønske at det var «non grata» å snakke om skole i valgkampen – på samme måte som forsvars- og sikkerhetspolitikk sjelden blir brukt som valgflesk. Kunne vi få til samme type bredt forlik om skole som på forsvarspolitikk, så ville det vært et langt skritt i riktig retning.

Mindre fravær er bra, men det er ikke dermed sagt at frafallet i den videregående skolen vil bli tilsvarende redusert iht Adresseavisen. «De nye fraværsreglene kan først og fremst ha bidratt til at elever som egentlig fungerer godt, skjerper seg og går på skolen når de hangler litt. Det er ikke sikkert at de som står i fare for å droppe ut, påvirkes av regelen. Nedgangen i antall elever som har sluttet i løpet av skoleåret, er på bare 0,2 prosentpoeng, i praksis ingen endring. Direktoratet slår fast at det ikke er dokumentert hvorvidt fraværsregelen har ført til mindre frafall.»

Og dette kalles en suksess?
iv-pa-grunn-av-fravarsgrensen (1)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s