Hangmanskolen & «I will deprive you of an enemy»


image

Eduard Sjevardnadse var en sovjetisk og georgisk politiker, mest kjent som Sovjetunionens siste utenriksminister. På Reagan & Gorbatchovs sagnomsuste treff på Island i 1986 falt følgende ord til USAs daværende utenriksminister George Schultz: «I am now going to do something terrible to you. I will deprive USA of an enemy!»

Det som får meg til å tenke på denne hendelsen er to forhold. Det ene er at jeg får den ære å være med på å markere 30-årsdagen for denne hendelsen på den islandske utdanningsministerens toppmøte i september 2016.

Den andre grunnen er noen skolefolks* bruk av sterke adjektiver i sin omtale av russens markering av 13 års skolegang. Dag Sørås har forøvrig en tankevekkende dagsfersk artikkel på trykk her. De samme rektorers har ellers en bemerkelsesverdig fraværende erkjennelse av å tilpasse og stramme opp egen undervisningspraksis, for å forhindre kortslutning mellom skole og russens årvisse feiring. La meg her gi et eksempel. I dag den 13.mai fikk de elever som skal opp i skriftlig eksamen i år beskjed. De 6 ukene frem til ferien, benevnes av Elevorganisasjonen som «hangmanskolen» eller «tulleskolen». Fordi mange elever på vg1 og vg2 fremover nå i beste fall får undervisning på lavgir med stort innslag av vikarer, nettsurfing og kreativ «edutainment».

Hadde man da heller på vg1 og vg2 kjørt vanlig undervisning i disse 10-12 ukene kunne man følgelig med dagens pensum, avslutte ordinær vg3 undervisning i april og være ferdig med eksamener før både løvsprett, en tosifret gradestokk og russetid med de ulike uttrykk som den gir rom for.

Dette forslaget er jo bare en av flere muligheter og det er ikke implementert i en fei. Men er sikker på at dersom partene skoleeierne, elev- og lærerorganisasjonene satte seg sammen – ville de finne frem til enda bedre ordninger som ikke førte til decennier med kortslutning mellom skole og russens feiring.

Kommer ellers rett fra NKUL konferansen i Trondheim – i samvær med 1200 skoleeiere, skoleledere og lærere. Russetrøbbel var intet tema der – de fleste skoleledere hadde tett kontakt med lokale russeledere om både undervisning og eksamener – strakk seg langt i lokale, forente tilpasninger. De som i størst grad hadde russetrøbbel var i hovedsak i fra storbyene, særs rundt Oslofjorden. Her var det hardest festing, kostbare busser og fancy arrangementer. For meg kan man gjerne forby russebusser ene og alene av hensyn til bærekraft og CO2 footprint – holder ikke dette til avskilting av uvesenet kan man tilføre argumenter som økonomisk apartheid med pappabetalte luksusbusser, lydforurensning, ikke minst sikkerhetsrisiko både for russ, medbrakte mindreårige og andre trafikanter.
image

Men hovedpoenget er voksensamfunnets manglende walk-the-talk – dobbeltmoral. Bildet over er et av Norges mestselgende konfirmasjonskort – nådeløst kommentert her.

Så inntil skolepartene setter seg ned for å finne en omforent løsning – og skolefolk slutter å klage over en repeterende kortslutning de selv nok er medskyldige i – så kan det se ut som assosiasjonene til Shevardnadse blir et like sikkert vårtegn som harkende gressklippere.

image

* Spenstig og noe dubiøs vitenskapelig bruk av statistikk forøvrig. 77 sier ja, 54 rektorer sier nei til å endre dagens russefeiring. 40 som hverken sier ja eller nei, tas elegant inn til inntekt for Ja-gjengen, mens 29 andre rektorer hermeneutisk havner hos russerektorene. Slik blir aber plötzlig stillingen 119 vs 81. Videre sier ikke artikkelen noe om hvor mange rektorer som ikke svarte – også relevant for tolkningen av gallupen. Lol også at den enkle 1.klasse aritmetikken i artikkelen heller ikke er korrekt 77+40 blir jo 117 og ikke det oppgitte 119, 54+29 blir 83 og ikke det oppgitte 81. Vel mye fravær i russetida for journalisten?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s