Den lønnsomme norske skolen


image

«Eleven har et sinneproblem, islettet ekstreme politiske synspunkter, ventelig i motsatt ende av ditt samfunnssyn. Du har nå tilgang til alt av skolens ressurser – helsesøster, PPT, skoleledelse mm».

Dette var opodraget en av Norges lærere fikk i høst.

Samtidig fikk jeg høre fra June Breivik om en befaring en fylkeskommune hadde hatt i England noen år tilbake. Norske politikere fra RV til FrP diskuterte frafall med noen Tories. En av de engelske konservative med stiff upperlip ble visst spurt om hvordan de så på dropouts. «We dont care….»  – var essensen i svaret. Norske fylkespolitikere fra Rødt til FrP, mistet både munn og mele, av en slik likesel holdning.

«Equity» kaller Andy Hargreaves styrken i den skandinaviske skolemodellen. I det store og hele er den norske modellen også den mest effektive, da samfunnskostnaden ved dropout iht Regjeringen.no er estimert til ca 8mnok pr capita.

For skolen som isolert kostsenter er det billigste å overse slike individer – kostnaden pr elev blir jo svært høy med denne type 1:1 fotfølging. For samfunnet er det svært god butikk på minst tre sett:

A 8mok å spare i NAV- og andre sosiale kostnader senere i livsløpet.

B Noe mer normerte elever har godt av å bryne seg på «rare» mennesker, som de uvilkårlig treffer på senere i livet.

C Underbygger et verdisyn tuftet på håp – vi er mer blitt sånn enn født sånn – om noen med og uten briller er i tvil om dette.

«Look to Norway», not «London Calling»!
image

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s