Lundestad. Norges Snowden?


image

Åpenhet koster, ikke minst selvdisiplin fra de som rammes av glasnost. Enkelt er det ikke, men er det ikke foretrukket å tidvis lytte til argumentene, før man gutser på med varslerens salgsfremmende motiver?

Lundestad ytrer seg om forhold som er overmodne for offentlig diskurs. Basta. Denne ubehagelige og slettes ikke fullkomne ytring, er derimot nøret av en lukket prosess på hvordan og hvorfor de enkelte nominasjoner har blitt initiert, diskutert og enn si vedtatt. Kun politikere eller byråkrater kan iht statuttene nominere. Videre er hele komiteen pensjonerte norske politikere med velfylt partibok. Ingen under 50, fargede eller utaskjærs er funnet verdige – være seg fra norsk næringsliv eller utenlandske statsborgere.

Som Frimurerlosjen og andre potente lukkede anstalter, gjør ytring i fri dressur vondt. Vi norske liker å tro at slow-tv med Hurtigruten og Holmenkollsøndagen er internasjonale mediebegivenheter på linje med fotball-vm og et Beatles comeback. Vel, Norges eneste virkelige globale «15 minutes of fame» er når kameraene årlig vender seg mot nordvegen på en regntung novemberdag. Det smerter da langt inn i folkesjela når den velpolerte norske selvfølelsen nådeløst blir disikert av Judas Iskariot.

På Nobels nettsider og på norske Wikipedia fastslås at tildelingen er verdens mest prestisjefylte pris. Beskjedenhet er ingen dyd, janteloven gjelder ikke her nei. I denne gullstandarden av alle priser, viser Lundestads åpenhet at tildelingene har vært preget av Nobellederens manglende kunnskap, personlige preferanser og innfall.

Finnes fasit? De siste årenes «rare» nominasjoner sier også sitt. Obama uttaler selv at prisen var pinlig, og hadde forespurt Nobelkomiteen om å slippe å møte opp. Krevende å toppe denne tildelingen, kunne i tilfelle være å gi den til den norske Nobelkomite?

image

Årets klimatoppmøte i Davos hadde 2500 delegater, hvorav 1700 ankom med privatfly. En gjennomgang av de 14 Nobelprisvinnerne siden 2000, disponerer visstnok 10 privatfly. Før pristildelingen.

Say no more.

Det er også mulig å vatre opp mot stødigheten under Francis Sejersteds ledelse, samt til hvordan prisene tildeles i Sverige – helt uten innblanding av politikere.

Skal vi da slutte med glasnost? Nei. Tvert om, vil nå jeg mene.

image

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s