UBER – fremtidens skolemodell?


Sist høst ble taxitjenesten Uber lansert i Oslo. For første gang på veldig lenge ble det gjennomregulerte og dyre taximarkedet i hovedstaden utsatt for det som vil bli konkurranse, og et solid innovasjonspress.
image

Taxinæringa hyler, og som i flere andre byer gjelder det å påpeke hvor ulovlig denne tjenesten er, fremfor å se på hvor smidig og brukervennlig den er for kundene. Og ikke minst hvor effektiv den er for både sjåførene og samfunnet.

I forrige uke var jeg i London der Uber allerede er større enn den tradisjonelle taxinæringen. Opplevde Uber på sitt beste, og fartet hjem til norsk taxinæring. Kontrasten var betydelig. I London var det enkelt å bestille via app. Ledige biler viste seg på sanntids kart, viste frem navn på sjåfør, biltype, antall seter m.m. Du fikk pris oppgitt før turen, betalte med et klikk, og vips så var kvitteringen der på epost. Sjåførene har ingen arbeidsplikt, får ukentlig 80% av inntektene inn på konto, bilen han bruker er på EU kontroll 4 ganger i året.

Er dette fremtidens skolemodell? Du får læringen når du behøver det. Dokumentasjon på din opparbeidede kunnskap postes til din LinkedIn konto. Du og dine behov velger selv når du vil lære, 24/7 365. Hvem du lærer av styres av en app som på et kart viser seg nærmeste kvalifiserte lærer. Du betaler kun for den læring og kompetanse du har mottatt.

Jeg tror dette er en læringsmodell som vil fungere fint for mange av oss, Just-In-Time er et mye brukt kallenavn. Særlig effektiv kan denne type kompetansebygging være på regenert kunnskap og i arbeidslivet hvor kompetansebehovene ekspanderes år for år.

Vil denne type teknologi erstatte læreren? Nei. Vil den påvirke lærerrollen? Absolutt.

Lisa gikk til skolen. I fremtiden går skolen til Lisa.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s