God. Bedre. Norsk skole.


jonas

Nils Christie skrev i sin bok med samme tittel i 1971 at skolen hadde 4 funksjoner:

  1. faglig læring
  2. sosialisering
  3. sortering
  4. oppbevaring

UNICEF mener nå Norge er nestbest på barndom, og 6. best på skole.

Hvis vi tar utgangspunkt i Christies nådeløse firedeling, håper jeg det er en avbalansert mix av de tre første kriteriene som gjør at vi er i tet. Eller for å si det med skolemyndighetene i Singapore som vi traff forleden: «Singapore har i flere år vært i verdenstoppen på PISA. Nå ser vi at overfokus på fag & PISA, gjør at den neste Steve Jobs neppe kommer fra Singapore.»

Norsk produktivitet er i verdenstoppen. Dette må skyldes at norske arbeidere kan sitt fag. Et utall av grundere og kreativ bruk av ny teknologi tyder også på at kreativitet, samarbeidsevner, selvstendig tenkning, konkurranseinstinkt m.m. er sosialiserte evner som er med i denne trylleformelen.

Norske lærere er gode fordi de i snitt er som oss andre. Elsker sitt fag, elsker sine elever. Noen vektlegger det ene mer enn det andre – og det er helt greit – så fremt snittet opprettholdes og hylekoret til  norske politikere ikke fritt får detaljstyre skolen. For når man analyserer hvorfor norske fagarbeidere er så produktive, trekkes autonomi frem som en hovedgrunn. Kjære politikere – dette gjelder nok også fagarbeiderne «lærere» – hands off please.

“Dette er lærerens egentlige fag: Å like elever. Å være glad i dem. Han skal være glad i pene barn og stygge barn, i flinke barn og dumme barn, i dovne barn og flittige barn, i snille barn og i slemme barn. Og er han ikke glad i barn, da må han lære det. For selvfølgelig kan det læres, det som alt annet. Hans gjerning er å omgås hele, levende barn, og ikke bare hoder. Derfor krever lærerkallet av ham at han også selv skal møte frem som helt og levende menneske, ikke bare som et noe større hode. Så enkelt, og så vanskelig, er det å være lærer” – Jens Bjørneboe

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s