Skolens X-faktor.


I Oslo ble partene enige. I alle de andre 427 kommunene er det konflikt.

I Oslo forhandlet arbeidsgiver direkte med lærerne. I landet forøvrig har arbeidsgiverne latt forhandlingene håndteres av mellommannen KS.

Hvilke årsaker kan forklare disse ulike utfallene? La oss lage 2 ligninger for dette;

Oslo: L+K=Enighet
Ikke-Oslo: L+KS=Konflikt
(L=lærerne, K=kommune, KS=KS)

Eliminasjonsmetoden gir: K=enighet, KS=konflikt. Dvs der kommunen forhandler direkte gikk det fint. Mens der kommunene lot seg representere av KS gikk det ikke fullt så bra kan man vel konkludere med.

Åpenbart er det noe med relasjonen mellom KS og lærerne som gir konflikt, tildels av meget betent og fiendtlig karakter. Man må nesten til Midt-Østen eller på fotballkamp mellom Mjøndalen og SIF for å sense tilsvarende mistillit og usaklighetsnivå.

KS sier – med rette etter min mening – at skolen må endre seg bl a pga den vedvarende 30% kundeflukt/dropout vi har på videregående. Videre er det lett å se at mange i skolen har et noe defensivt forhold til å ta i bruk ny teknologi og læringsformer som allerede er omfavnet av elevene, av næringsliv og samfunnsliv forøvrig. Snakket selv med en meget dyktig lærer i går, som av skoleledelsen ikke fikk la elevene anvende kalkulatoren på mobilen. Elevene må tro det eller ei – kjøpe seg en («steinalder») kalkulator til flere 100 kroner.

Her er vi ved kjernen i dagens lærerkonflikt: tillit. Som skolen frykter at elevene flykter til Snap eller Face når de anvender verktøy på mobilen, stoler ikke KS på at lærerne utfører jobben sin uten innstramminger og pålegg.

Tenk om lærerne lærte seg å stole på at elevene som gruppe sett vil lære. Tenk om KS turte å stole på at lærerne som gruppe sett vil gjøre en god jobb. We want to learn. We want to work. Lek med tanken – se hva som skjer.

Enn så lenge så fortoner dagens konflikt seg ikke ulikt det lille klippet fra denne kulturperlen fra forrige århundre. Enjoy!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s