UNICEF 2013 studie om barndom & skole: Norge nestbest i verden.


Skole%20Erna%20Solberg%20og%20Torbjørn%20Røe%20Isaksen

UNICEF sier Norge er nr 2 i Norge på barndom, nr 6 på skole. Foran Finland, 24 plasser foran USA – kun Holland er bedre enn oss.

Vel og bra med OL-gull, men dette er bare 10 x viktigere. Og stopp en halv – kanskje er det en sammenheng mellom edelt metall i OL og at vi er best på barndom?
BlEZ6qsCMAANRnt
Vi har oppnådd mye i Norge som mange av oss tar for gitt. Vi feirer nasjonaldagen med barnetog – ikke med militær pomp og prakt som mange andre nasjoner fortsatt gjør. Barn blir vurdert som likeverdige borgere på linje med voksne – barneombud var Norge første ut med i 1981. Vold mot barn er ikke tillatt, trenger ikke dra lenger enn til England hvor foreldre fortsatt kan slå egne barn. Vi bruker nest mest på skole i OECD i kroner pr elev. I stedet for å fengsle ungdommer på skråplanet, satser vi på rehabilitering, samfunnsstraff og refleksjon – tilbakefallsprosenten er en av de laveste i verden. Utdannelse er gratis og åpent ikke bare for de med tykke lommebøker. Vi har praktisk talt full barnehagedekning. Og sist men ikke minst: vi har en svangerskapspermisjon hvor vi pappaer har rett til å bli bedre kjent med oss selv og våre barn. Kanskje er det nettopp likestillingen mellom kjønnene som gjør at Norden tar plassene 2, 3, 4 og 5?

For meg som jobber med skoleutvikling, er det bare herlig å se at Norge – tross miserabel PISA – totalt sett er i stand til å bli verdensmester på barndom. Stemmer godt med andre undersøkelser som måler medbestemmelse, demokratiforståelse, selvstendighet og medvirkning – her har norske elever i flere år har gjort det skarpt.

Denne undersøkelsen gir en fin inngang til påsken – dette bør vi alle feire i disse fridagene – før vi igjen bretter opp ermene til uken for videre jobbing med å forbedre det som vi er best på.

Keep up the good work.
2069135

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s