Nivådeling og uketester. Allen eller Alien?


Cars burning in Husby as rioting spread to several cities in Sweden last week.Det er i grunnen rart det ikke er flere skolebranner, sa Nils Christie til meg for et år tilbake.

Dette ble aktualisert i gårsdagens Aftenposten , i dagens beklagelse fra Utdanningsforbundet og i presiseringen fra leder av Stortingets utdanningskomité Marianne Aasen (Ap),

Man kunne forledes til å tro at ukens OECD rapport kunne vært ført i pennen av Nesbø. Uansett er ikke dette lystig ferielektyre – det norske utdanningssystemet har over 1/3 pushout (frafall), høyest elevkostnad, nesten lavest målt læringseffekt.

«Everytime I hear Wagner I feel like invading Poland» sier Woody Allen. Jo, det er mulig å le av en skole som fortsatt baserer sin pedagogikk på en teknologi som ble funnet opp i 1449 av Gutenberg. Litt humor er det også i at man fortsatt skal måle fremgang på kunnskap som er et tastetrykk unna på mobilen. Og at all læring skal skje via lærere, mens praksis og godt dokumentert forskning tyder på at man lærer best av venner, kolleger, på jobb, i fritiden, på reise – når man opplever noe som setter læringen inn i en kontekst.

Gutten i Aftenposten, som dør i magen hver torsdag, indikerer at vi har fått inn en Alien i skolesystemet, en agent undercover, som har sneket seg inn som en utilsiktet konsekvens av akkumulerte valg, ideologier og menneskesyn.

Noen i skolen farer frem som korsfarere med tester og nivådeling som sitt krusifiks. Men vet vi nok om de utilsiktede konsekvensene av dette? Jeg vil våge et JA, her er det ikke så mye å forske på. Er det nok elevmobilitet gruppene i mellom? Fører nivådeling til en forsterking av ulikhet fordi stoffmengdene er så forskjellige? Går timene som brukes til testing utover mengden av tid som brukes til læring? Tror lærerne selv på den omfattende testingen eller er dette noe som er pålagt fra «øverste» hold? Hvorfor gjør kommuner uten uketester og nivådeling det bedre enn de med? Tester man på pugging eller på potensiale og utøvde ferdigheter? Er det de med med best tilpasningsevne eller potensiale som havner i elitegruppen? Er nivådeling en unnskyldning for ikke på innføre elevtilpasset undervisning? Hva synes elever som er på de nederste to trinnene om testingen og nivådelingen? Hvordan beskrives elever på de nederste 2 gruppene av de som er i den øverste gruppen?

Hva med følgende prinsipp for skolen: Ikke innfør reformer i skolen som du selv ikke vil ha på din egen arbeidsplass.

Skoleledere, skoleeiere og skolemyndigheter jobber intenst med å lage en god skole for alle. Likevel så bommer vi. Men vi treffer også. Vi har en skole med mange fantastiske ressurssterke, glade og engasjerte lærere – se bare her hvordan freske nordnorske lærere hyller elevene sine .

Rock on.
Norge håndball

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s