Der Kunde ist König


Alt stort starter med en drøm.

U2-Boy-431598For ca 15 måneder siden drømte Ebba Køber, June Breivik og undertegnede om å lage en annerledes utdanningskonferanse – en Woodstock for læring var et av våre hårete mål.

På fjorårets http://www.disruptiveeducation2012.com/ hadde vi Nils Christie, Clayton Christensen og Unescos Riel Miller som 3 av våre innledere.

I år kom guruene Sugata Mitra og sir Ken Robinson.

Sitter med en følelse av at nærmere Gud enn disse kommer man ikke. I alle fall ikke jeg – hør på de 10 bud:

1. En lærer som kan erstattes av en PC bør erstattes (Sugata Mitra)
2. Mange elever lærer bedre utenfor skolen enn innenfor de rigide, 450 år gamle rammene i skolen (Sugata Mitra)
3. Hvis skolen ikke fantes, ville det ha mindre negative konsekvenser for elevenes læring enn for foreldrenes karrierejag (Nils Christie)
4. ADHD epidemien i Vesten skyldes en frakjørt skole – godt hjulpet av farmasøytisk industri (sir Ken Robinson)
5. Læring utenfor skolen – på bussen, med mobilen, med venner, i lek, fragmentert og utilsiktet – vil føre til at avgangsstudentene fra fx Harvard og NTNU er 18 år i 2025 (Riel Miller)
6. Ikke les så mye i skolen. Ikke diskuter tanker og ideer i hjel. Funder mer alene. Og skriv, slik at elevene bruker egne opplevelser til å få selvtillit, til å mestre språk. (Nils Christie)
7. Hvorfor er det opplest og vedtatt i Vestens skolesystem at regning er viktigere enn tegning? (sir Ken Robinson)
8. Høyere utdanning er på toppen av samfunssystemet. Men de vet ikke selv at de nærmer seg et stup. Vi har ingen ide på hvor fort det går nedover et stup. (Clayton Christensen)
9. I 2019 vil halvparten av undervisningen i USAs grunnskole foregå over nett (Clayton Christensen)
10. Forventninger til fremtiden trumfer alltid (såkalt) talent (Riel Miller)

Har ellers vært land og strand rundt i skole-Norge de siste måneder, fra Bleikvassli i nord, Haukåsen spesialskole og Akademiet i syd. Tross et ganske radikalt og lite politisk korrekt syn på utdanning, blir Amendor involvert i samtaler på Stortinget, med Lektorlaget og Elevorganisasjonen, vi sitter i ymse råd og utvalg, blir invitert inn på konferanser i regi av NTNU, Forsvaret og andre seriøse fora.

La oss håpe at slik kontakt ikke gjør oss for feige og lite interessert i de vi lager utdanning og læring for.

Fordi det er jo først og fremst eleven/studenten.

Det finnes andre interessenter også, som lærere, skoleledere, foreldre, samfunns- og næringslivet. Men alle disse er sekundære. I samfunnsdebatten kan man forledes til å tro at det er andre enn elevene som er primærinteressentene til utdanning. Eller at alle er like viktige. Dette er feil.

Faktisk, etter å ha fartet landet rundt de siste månedene så har jeg trukket to konklusjoner

#1: de beste skolene, de beste lærerne jobber i elevsentrerte skoler. Pedagogikk, skolebygninger og IKT er vel og bra – men til syvende og sist er det de skolene som ser elevene sine – som presterer best, som har det beste læringsmiljøet, som best får utviklet elevmassens samlede potensiale.

På mange måter kan man si at denne erkjennelsen ikke er unik for skolen – den gjelder de fleste vellykkede organisasjoner, bedrifter og prestasjonsgrupper.

Med konkurranse fra nye læringsarenaer – som oppleves både som morsommere, mer brukertilpassede og mer effektive – så er skolen nærmest sjanseløs. Hvis den ikke endrer seg. Men da må man ikke endre seg iht ideologiske reformer, men ta input fra elevene på hva som funker og ikke funker i undervisningen. Merk at her kan man bli like overrasket som jeg ble da jeg spurte siviløkonom studentene på NHH om hvilken eLæring de ville ha fra mitt firma: «Vi vil ikke ha noe som helst fra deg. Skaff oss heller små grupperom, slik at vi kan sitte i fred å diskutere og reflektere sammen».

#2. Ikke glem det sosiale elementet i læring. La elever få jobbe på egen hånd, men ikke hele tiden. Det er ikke tilfeldig at 20% av skoletiden i Finland – Europas mest bejublede skolesystem – er dedikert refleksjon, diskusjon og samarbeide. Sugata Mitra ble selv overrasket da han plasserte PCer på gaten i slummen i New Delhi. Da han ga elevene en PC hver, sank læringsutbytte og innovasjon i forhold til når de kun var 1 PC per 5 elever. holeLogisk, men nok et støkk i skolenerdene i mitt kjære http://www.amendor.no. Men dette burde jeg jo ha visst fra før – en av mine helter er jo Whartons prof. Russell Ackoff – som etter å ha lest om psykologen og hjerneforskeren Daniel Kauffmann oppdaget av menneske lærer kun 10% av det vi blir fortalt (softcoding), men lærer hele 90% av det vi selv forteller eller underviser i (hardcoding). Slike læringsarenaer som Sugata la opp til i New Delhi, legger jo nettopp opp til den type full-duplex utveksling av informasjon – alle er en lærer, alle er en elev.

Så hva vet vi? Iht Donald Rumsfeld – lite. Vi vet at det er mye vi ikke vet. Og vi vet at det er lite vi vet. Men det lille vi vet kan vi kanskje gjøre mer av, fremfor å forske på alt det vi ikke vet mye om? Eller for å si det med en annen god venn av meg, Eva Bratvold: «Slutt med pilotering i skolen – gjør heller mer av det vi vet gir effekt».

Mer elevsentrering takk.

Mer samarbeide takk.

You are what you love.
love

En kommentar om “Der Kunde ist König

  1. Flotte tanker og mål!
    Har lyst til å gjøre oppmerksom på et område du/dere ennå ikke dekker og som vil tvinge seg fram i skolen i framtiden. Det finnes nå teknikker som for første gang kan presentere «the missing link in teaching».
    På samme måte som tradisjonell psykologi ikke har gode resultater på angst og depresjon har snakk/for nuft begrenset effekt på mange «umulige elever» eller «dårlige» elever. Vi må få forståelse for at irrasjonelle følelser i seg selv er den største begrensningen for mange. Først når disse er løst vil man kunne få full effekt av kunnskapslæring og fornuft. Forenklet Tankefeltterapi har nå i mer enn 16 år vist oss at slike begrenende følelser nå kan løses fort, enkelt og skånsomt for de aller fleste. Tar gjerne en prat for å informere om mulighetene. Mvh Mats Uldal/ oppmuntrer og «fearfighter»

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s