Dagens elever – morgendagens Nordsjødykkere?


Stortinget vedtok i 2004 en erstatningsordning for nordsjødykkerne. Samlet er det utbetalt 550 millioner kroner til dykkere og etterlatte gjennom denne ordningen.

Bør noe av Oljefondet avsettes til senskader av dårlig utdanning?

Tallenes tale

Jeg håper dette er svartmaling, som rot i virkeligheten. Jeg er tross alt pappa til Anna på 12, jeg utvikler læremidler og læringsarenaer for skolen og er opptatt av å bidra til et bedre Norge, et Norge som bobler av innsats, kunnskap, kreativitet og skaperglede.

Success is seldom an accident

Heldigvis finnes det lysglimt. Norges mest omtalte videregående skole, Nordahl Grieg i Bergen (http://ngv.hfk.no/templates/ExtensionSchoolFrontPage.aspx?id=29399), har en tydelig forankring i en sosiokulturell forståelse av læring. Det betyr at man støtter seg til den forskningen som sier at man lærer sammen med andre – gjennom samhandling. Man må gjøre noe aktivt sammen med andre for å lære, eller sagt med Daniel Kahneman, mottaker av Nobels minnepris i økonomi i 2002: «Du husker 10 prosent av det du blir undervist i, du husker hele 90 prosent av det du gjør.» En annen er disruptive Akademiet i Drammen, Norges beste videregående skole (http://www.akademiet.no/Vgs/Skolesteder/Drammen/Nyheter/2011/Elevundersokelsen.aspx). Er det tilfeldig at akkurat denne skolen gjennomfører skriftlige elevbaserte lærervurderinger hvert halvår? Eller at elever med spesiell kompetanse innenfor for eksempel IT og språk blir involvert i å undervise medelever? Er det tilfeldig at nettopp samarbeid ofte trekkes fram som en kjerneverdi ved skolen?skolen? Og er det tilfeldig at skolen holder hus i et næringssenter, eller at man kontinuerlig er ute etter å forbedre seg, ikke minst læringsmiljøet?

Lave odds

Personlig er jeg villig til å satse penger på at vi innen 10 år vil få oppleve rettsaker der tidligere elever saksøker skoleeiere pga. senskader som følge av villedende utdanning. Ordet «villedende» gir jo fort en assosiasjon til markedsføringsloven § 7: «En handelspraksis er villedende dersom den inneholder uriktige opplysninger og dermed er usannferdig eller på annen måte er egnet til å villede forbrukerne.» Skolen liker så se på seg selv som et gode, som oksygen er det for oss pattedyr, som vann er det for fisken. Skolen fremstilles som et must for å bli en god samfunnsborger, for å få et godt liv. På mange måter kan man si at skolen i dagens sekulariserte samfunn har tatt religionens plass. Da kan man forledes til å si som en texaner sa noen dager etter 9.11: «You are either with us or against us.»

Tyven, tyven

Tenk om vi en dag får samme objektive vurdering av skolen som vi i dag har når det gjelder arbeidslivet: Det finnes helsefarlig arbeid, det er ok jobber, og langt de fleste har et livgivende, engasjerende yrkesliv. Tenk om den skolen vi har i dag, en gang i framtiden, si i 2028, 200 år etter Ibsens fødsel, av mange vil bli sett på som en folkefiende? En aktør som hadde 61 prosent frafall, som tok mer enn den ga.  Henrik Ibsen stilte seg jo kritisk til det etablerte, «den forbannede kompakte, liberale majoritet», på bekostning av individets rett til å gå sine egne veier. I en Folkefiende ønsket Ibsen å vise motsetningen mellom sannhet og egeninteresser og ta et oppgjør med alle maktgrupperinger og de privilegerte.  Tenk om skolen i sin nå 763 år lange runddans med forlagsindustrien, fortsatt lar inn-/nedgrodde arbeidsvaner og egeninteresser bety mer enn det å skape et god læring for elevene – for samfunnet rundt? Hope not.

Vi gjør noe med det på http://disruptiveeducation.drupalgardens.com/

Les mer om Public Enemy her http://www.youtube.com/watch?v=Fob1BBJS5hA

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s