Stortinget vedtok i 2004 en erstatningsordning for nordsjødykkerne. Samlet er det utbetalt 550 millioner kroner til dykkere og etterlatte gjennom denne ordningen.
Bør noe av Oljefondet avsettes til senskader av dårlig utdanning?
Tallenes tale
- OECDs skolerapport viser at i 2011 økte frafallet i videregående skole i Norge fra 32 til 34 prosent. Norge er nummer 3 på lista når det gjelder utgifter til utdanning, men 3. dårligst når det gjelder skoleresultater (http://www.oecd.org/edu/eag2012.htm). Frafallet ved universiteter og høyskoler er på 41 prosent (http://www.ssb.no/hugjen/). Samlet har vi da et frafall fra videregående skole og universiteter og høgskoler på 61 prosent. En privat bedrift ville ha vært i skifteretten med et slikt frafall av kunder.
- Er det representativt når Stange videregående skole påpeker, at målt mestringsfølelse blant elevene på yrkesfag er lavere ved skoleslutt enn ved skolestart 3 år tidligere?
(http://h-a.no/Nyheter/Nyheter/tabid/72/articleView/true/moduleid/170086/Default.aspx) - Skoleforskeren sir Ken Robinson har vist at skolen dreper kreativitet, at ADHD er en oppdiktet epidemi som skoler er med på å føre videre, at vi utdanner barn etter idealer som ikke hører hjemme i det 21. århundret, og at barn blir tvunget til å forholde seg til emner som dreper engasjement. (http://www.forskning.no/artikler/2012/mai/322181)
- Virkeligheten for den enkelte blir ikke bedre av å bli minnet på at du lever i verdens rikeste og lykkeligste land … (http://www.aftenbladet.no/nyheter/lokalt/Norge-er-nok-en-gang-kret-til-verdens-beste-land-2887774.html)
Jeg håper dette er svartmaling, som rot i virkeligheten. Jeg er tross alt pappa til Anna på 12, jeg utvikler læremidler og læringsarenaer for skolen og er opptatt av å bidra til et bedre Norge, et Norge som bobler av innsats, kunnskap, kreativitet og skaperglede.
Success is seldom an accident
Heldigvis finnes det lysglimt. Norges mest omtalte videregående skole, Nordahl Grieg i Bergen (http://ngv.hfk.no/templates/ExtensionSchoolFrontPage.aspx?id=29399), har en tydelig forankring i en sosiokulturell forståelse av læring. Det betyr at man støtter seg til den forskningen som sier at man lærer sammen med andre – gjennom samhandling. Man må gjøre noe aktivt sammen med andre for å lære, eller sagt med Daniel Kahneman, mottaker av Nobels minnepris i økonomi i 2002: «Du husker 10 prosent av det du blir undervist i, du husker hele 90 prosent av det du gjør.» En annen er disruptive Akademiet i Drammen, Norges beste videregående skole (http://www.akademiet.no/Vgs/Skolesteder/Drammen/Nyheter/2011/Elevundersokelsen.aspx). Er det tilfeldig at akkurat denne skolen gjennomfører skriftlige elevbaserte lærervurderinger hvert halvår? Eller at elever med spesiell kompetanse innenfor for eksempel IT og språk blir involvert i å undervise medelever? Er det tilfeldig at nettopp samarbeid ofte trekkes fram som en kjerneverdi ved skolen?skolen? Og er det tilfeldig at skolen holder hus i et næringssenter, eller at man kontinuerlig er ute etter å forbedre seg, ikke minst læringsmiljøet?
Lave odds
Personlig er jeg villig til å satse penger på at vi innen 10 år vil få oppleve rettsaker der tidligere elever saksøker skoleeiere pga. senskader som følge av villedende utdanning. Ordet «villedende» gir jo fort en assosiasjon til markedsføringsloven § 7: «En handelspraksis er villedende dersom den inneholder uriktige opplysninger og dermed er usannferdig eller på annen måte er egnet til å villede forbrukerne.» Skolen liker så se på seg selv som et gode, som oksygen er det for oss pattedyr, som vann er det for fisken. Skolen fremstilles som et must for å bli en god samfunnsborger, for å få et godt liv. På mange måter kan man si at skolen i dagens sekulariserte samfunn har tatt religionens plass. Da kan man forledes til å si som en texaner sa noen dager etter 9.11: «You are either with us or against us.»
Tyven, tyven
Tenk om vi en dag får samme objektive vurdering av skolen som vi i dag har når det gjelder arbeidslivet: Det finnes helsefarlig arbeid, det er ok jobber, og langt de fleste har et livgivende, engasjerende yrkesliv. Tenk om den skolen vi har i dag, en gang i framtiden, si i 2028, 200 år etter Ibsens fødsel, av mange vil bli sett på som en folkefiende? En aktør som hadde 61 prosent frafall, som tok mer enn den ga. Henrik Ibsen stilte seg jo kritisk til det etablerte, «den forbannede kompakte, liberale majoritet», på bekostning av individets rett til å gå sine egne veier. I en Folkefiende ønsket Ibsen å vise motsetningen mellom sannhet og egeninteresser og ta et oppgjør med alle maktgrupperinger og de privilegerte. Tenk om skolen i sin nå 763 år lange runddans med forlagsindustrien, fortsatt lar inn-/nedgrodde arbeidsvaner og egeninteresser bety mer enn det å skape et god læring for elevene – for samfunnet rundt? Hope not.
Vi gjør noe med det på http://disruptiveeducation.drupalgardens.com/
Les mer om Public Enemy her http://www.youtube.com/watch?v=Fob1BBJS5hA